BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 7.04.2015| Okunma Sayısı: 3367

İRAN DAKİ İDAM VE İNFAZLARIN PROTESTO EDİYORUZ

                                                                                                07 Nisan 2015/ Ankara

 

            İran İslam Cumhuriyetinde son bir yıl içerisinde idam kararları ve infazlar giderek artmaktadır. İnfazlar, başta Kürt siyasi hükümlüler olmak üzere politik niteliği olan suçlar için de yoğun bir şekilde uygulanmaktadır. En son Kürt çocuk siyasi tutuklu 17 yaşındaki Samen NESİM in idam hükmünün de infaz edildiği bildirilmektedir. Çin, Mısır, ABD, Suudi Arabistan gibi idam cezası uygulamalarının olduğu ülkeler arasında 2014 Yılı itibarı ile idam cezalarının infazların en yüksek olduğu ülke İran devletidir.

Birleşmiş Milletlerin (BM) resmi verilerine göre; İran’da 2013 yılında; idam edilen kişi sayısı 369 iken 2014 yılında 25 kadın, 13 çocuk olmak üzere toplam 752 insan hakkında verilen idam kararı infaz edilmiştir. Bu verilere göre; İran’da son 12 yılda idam kararlarının infazı,  en yüksek rakama ulaşmıştır. Gayrı resmi rakamlara göre ise bu sayı daha fazla olup BM özel Raportörü Ahmet Shaheed, geçtiğimiz günlerde İran’da ki bu ürkütücü tabloyu Dünya kamuoyuna ayrıntılı bir raporla duyurmuştur.

İran Devlet, bu yaygın ve sistemli idamları kamuya açık alanlarda infaz etmekte, çocuklar dahil sivil insanların önünde ve toplu olarak bu vahşeti sergilemektedir. İran bu tutum ve uygulaması ile insanlığın şu ana kadarki birikim ve değerlerini hiçe saymakta, uluslar arası insan hakları belgelerinin koruduğu yaşam hakkına en ufak bir saygı göstermemektedir. Tüm suçlar bakımından ve özellikle fikirsel ve politik niteliği olan suçlar bakımından idam cezası devlet eliyle işlenmiş tasarlanmış cinayetlerdir. Ne yazık ki İRAN Devleti neredeyse her gün bu CİNAYETLERİ işlemeye devam etmektedir. İran İslam Cumhuriyetinin bu uygulamaları isminde “İslam” kelimesi olan ve her gün kafa keserek muhalifleri ateşle yakan “İŞİD” adlı örgütten özü itibariyle farkı bulunmamaktadır.

İdam Cezası, niteliği ve uygulanması bakımından aynı zamanda gayrı insanı bir muamele ve işkence oluşturmakta, bu yönüyle utanç verici ve insan onurunu ayaklar altına alan bir uygulamadır.

Biz aşağıda isimleri yazılı Barolar olarak, İran İslam Cumhuriyet’inin idam ve infaz uygulamalarını kınıyor, protesto ediyoruz!

  İran Devletini başta yaşam hakkı olmak üzere uluslar arası belgelerde yazılı yükümlülüklere uygun davranmaya ve insani değerlere saygı göstermeye  davet ediyoruz.

  Kamuoyuna saygı ile sunulur. 

 

 

 

ADANA BAROSU              ANKARA BAROSU             MERSİN BAROSU                                                                 

 

ADIYAMAN BAROSU          AĞRI BAROSU               BATMAN BAROSU              

 

BİNGÖL BAROSU                BİTLİS BAROSU            DERSİM BAROSU                     

 

DİYARBAKIR BAROSU   HAKKÂRİ BAROSU             IĞDIR BAROSU                     

 

KARS-ARDAHAN BÖLGE BAROSU                          MARDİN BAROSU              

 

MUŞ BAROSU                     SİİRT BAROSU             ŞANLIURFA BAROSU

 

ŞIRNAK BAROSU                VAN BAROSU

28.03.2024
AV. GÜLHAN BAYRAM SEKMEN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.