BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 23.07.2020| Okunma Sayısı: 1717

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Hayatının baharında genç kızımız Pınar GÜLTEKİN, cinayet zanlısı  Cemal Metin AVCI tarafından önce yakılarak sonrasında ise  üzerine beton dökülerek hunharca  katledilmiştir.

Muğla’da yaşanan bu olay, daha önce yaşanan Münevver KARABULUT, Özgecan ASLAN, meslektaşımız Müzeyyen BOYLU, Emine BULUT ve daha niceleri ile  aynı Öykü ve Yöntemleri barındırmaktadır.  

Aslında hiçbir kadın cinayeti tekil veya münferit bir olay değildir. Katledilen kadınların öykülerinin benzerliği de tesadüf değildir. Tamamı erkeklerin kadınlar üzerinde baskı ve denetim kurma isteğinin sonucudur. Aslında bu cinayetler silsilesinin tamamı birbirini besliyor. Tablonun bütününe bakıldığı zaman Türkiye’de kadın cinayetlerinin büyük çoğunluğu boşanmak ve ayrılmak isteyen kadınlara karşı, kocaları-partnerleri veya eski kocaları tarafından işlenmektedir. Bu cinayetlerin en önemli kaynağı kültürel kodlardır. Çünkü bu kültürel kodlar nedeniyle yasal olarak tanınan kadının insan hakları, yok sayılmaktadır. Maalesef kadınlar hala eşit ve özgür birey olarak kabul edilmemektedir. Kadına boşanma ve yeni bir hayat kurma hakkı tanınmamaktadır. Özü kadınların var olma haklarını ellerinden almaktır.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi ile şiddete sıfır tolerans taahhüdü verdi. Türkiye verdiği bu söz ile kadına yönelik şiddet konusunda bir seferberlik halinde hareket etmenin bir devlet politikası olacağını teminat altına aldı. Sözleşme, şiddet eylemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra başlatılan ceza davalarında; kültür, töre, din, gelenek veya sözde namusun gerekçe olarak öne sürülemeyeceğini, bunun haksız tahrik sebebi sayılamayacağını ve ceza indirimi yapılamayacağını düzenlemiştir. Ancak yargı makamları bu sözleşmeye rağmen halen kadın cinayeti davalarında şiddeti meşrulaştıran argümanları kabul ederek indirim yoluna gitmektedir.

Adli makamlar kadınların şiddete maruz kaldığı yönündeki şikâyetlerin inandırıcılığını sorgulamakta, acil önlemler alınmamaktadır. Hatta ilgili makamların şiddet karşısında ayrımcı, pasif ve özensiz davranışları kadınları korumasız bırakmaktadır. Saydığımız bir çok cinayetlerdeki  gibi…

 

Bitlis Barosu Başkanlığı ve Bitlis  Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak Türkiye’nin birçok kentinden bu davayı takip eden kadın hakları savunucuları ile birlikte bu davanın ve kadınlara yönelik şiddet ve cinayet davalarının takipçisi olacağız ve olmaya da devam edeceğiz. Sizlerin ve kamuoyunun duyarlılığı ve desteği bu davada bizler için çok önemli.

Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

                                                                                                          Av. Fuat ÖZGÜL

                                                                                                       Bitlis Barosu Başkanı

20.04.2024
AV. GÜLHAN BAYRAM SEKMEN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.